Forskningsbiobank forstås som en samling humant biologisk materiale som anvendes eller skal anvendes til forskning. Her en oversikt over forskningsbiobanker ved OUS.

Bruk av en digital sporingsløsning for å holde oversikt over materialet som finnes i biobanken gir sporing av aktivitet og endring, backup, og gjør det enklere å standardisere innregistrering som igjen øker datakvaliteten.

Når skal forskningsbiobank opprettes?

  • når materiale blir hentet fra en diagnostisk biobank eller behandlingsbiobank til forskningsformål
  • når det innsamles nytt biologisk materiale til forskningsformål
  • når forskningsmateriale skal oppbevares

En spesifikk forskningsbiobank er koblet til et konkret forskningsprosjekt, og må godkjennes av REK som et ledd i ordinær prosjektsøknad. 

En generell forskningsbiobank er en forskningsbiobank uten tilknytning til et spesifikt forskningsprosjekt. Oppbevaring, utlevering og bruk av materialet i en slik biobank er som regel regulert av et bredt samtykke avgitt av donorer/pasienter, i tråd med helseforskningslovens § 14.

Både spesifikke og generelle forskningsbiobanker må ha en ansvarshavende person. Som regel vil dette være prosjektleder for studien forskningsbiobanken er knyttet til, men det kan også være delegert til en person med en medisinsk eller biologisk høyere grad. Ansvarshavende har det daglige ansvaret for forskningsbiobanken.

Her finnes informasjon om Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) sin digitale søknadsløsning for helseforskningsprosjekter.

Vedlagte lenker inneholder informasjon om gjennomføring av Helseforskningsprosjekter som forutsetter forhåndsgodkjenning fra REK og for generell rådgivning og veiledning innen Juss, etikk og personvern.

Biobankenheten ved OUS tilbyr rådgivning, laboratorietjenester og sikker lagring av biologisk materiale for alle fagområder på sykehuset, der målet er å legge til rette for fremragende forskning.