Hva er helseøkonomi og hvordan brukes det i kliniske studier?
Helseøkonomi handler om hvordan samfunnet bruker knappe ressurser for å møte etterspørselen og behovet for helsetjenester. Denne knappheten skaper behov for prioritering og dermed et sterkt argument for helseøkonomisk evaluering som tar sikte på å gi beslutningstakere estimater av helsegevinster og kostnader forbundet med ulike intervensjoner.
Er den gitte behandlingen det beste alternativet for pasienten og hvordan demonstrere om helsegevinsten ved et nytt behandlingstilbud rettferdiggjør bruk av begrensede ressurser, f.eks. leger, senger, tid og midler?
- Hva er effekten av den nye behandlingen med tanke på direkte og indirekte kostnader?
- Hva er effekten av den nye behandlingen på viktige helseutfall, som overlevelse og livskvalitet?
- Hvordan optimalisere tidsbruk og andre ressurser på best mulig måte?
Denne informasjonen, og mer, er avgjørende for å ta informerte valg og effektivt allokere ressurser for å maksimere helseeffektene.
Beviset for effekten av alternative intervensjoner er vanligvis hentet fra randomiserte kliniske studier, som kan gi objektive estimater av den relative effektiviteten til ulike intervensjoner. I tillegg, for å samle et fullstendig bilde av livstidskostnadene og helsefordelene forbundet med helseintervensjoner, brukes helseøkonomiske modeller ofte for å syntetisere relevant informasjon fra flere kilder – kliniske studier, observasjonsstudier, litteratur, nasjonale registre og ekspertuttalelser – og gir estimater av helsegevinster og kostnader ved ulike intervensjoner.
For mer bakgrunnsinformasjon, se FAQ.
Kan helseøkonomisk evaluering være relevant for ditt forskningsprosjekt?
- Forventes intervensjonen eller metoden du forsker på vil påvirke overlevelse eller livskvalitet (QoL) til pasienter eller omsorgspersoner?
- Forventer du potensielle forskjeller når det gjelder ressursbruk mellom intervensjonen og komparator/nåværende praksis (som kan resultere i forskjeller i kostnader)?
Hvis svaret ditt på noen av spørsmålene ovenfor er "ja" anbefaler vi deg å for en helseøkonomisk revisjon av ditt prosjekt/studie. Vi tilbyr gratis rådgivning og støtte mot betaling.
Team helseøkonomi er en del av Clinical Trials Unit (CTU) ved Oslo universitetssykehus og vi gir råd og støtte innen følgende områder:
- Design og metoder innen helseøkonomi - f.eks. helseøkonomisk evaluering (kostnadseffektivitetsanalyse osv.), estimering av overlevelse og behandlingseffekt og/eller QALY, Value of Information (VOI) metoder, estimering av kostnader ved intervensjoner og simuleringsmodellering.
- Protokoller og søknader om forskningsmidler der helseøkonomi er aktuelt (Helse Sør-Øst, NFR).
- Kurs og presentasjoner.
I tillegg fastslår vårt mandat fra Helse Sør-Øst (HSØ) at vi også skal være en tilgjengelig ressurs for helseforskningsprosjekter i regionen som ønsker vår bistand, uavhengig av øvrig kobling til CTU.