Hvordan er PROMs involvert i helseøkonomisk evaluering?

Pasientrapporterte utfall (PRO) er viktige mål på effekten av helseintervensjoner på pasienters livskvalitet og velvære. Helseøkonomer kan bruke PROs for å vurdere kostnadseffektiviteten og verdien av helseintervensjoner fra et pasientperspektiv. Her er noen måter PROs kan inkluderes i helseøkonomiske evalueringer:

  1. Bruk av PRO-instrumenter: Helseøkonomer kan bruke validerte PRO-instrumenter, som helserelaterte livskvalitetsspørreskjemaer, for å måle pasienters egenrapporterte helsetilstand og livskvalitet.
  2. Beregne kvalitetsjusterte/gode leveår (QALYs): QALYs er et vanlig brukt mål på effektiviteten av helsetiltak, som tar hensyn til både mengde og oppnådd livskvalitet. Helseøkonomer kan beregne QALYs ved å bruke et PRO-instrument for å generere en helsetilstandsscore, som deretter multipliseres med tiden brukt i den helsetilstanden/tiden man har vært i den helsetilstanden.
  3. Pasientpreferanser: Helseøkonomer kan inkludere pasientpreferanser for ulike helsetilstander og utfall i sine helseøkonomiske evalueringer, ved å bruke metoder som diskrete valgeksperimenter eller tidsavveiningsøvelser.
  4. Omsorgsbyrden: I tillegg til å vurdere pasientenes egne PROs, kan helseøkonomer også vurdere effekten av helseintervensjoner på omsorgspersoners livskvalitet og velvære, og inkludere dette i sine helseøkonomiske evalueringer.

Ved å inkludere PROs i helseøkonomiske evalueringer, kan helseøkonomer gi en mer helhetlig vurdering av effektene av helseintervensjoner på pasienters livskvalitet og velvære, og bidra til å informere helsevesenets beslutningstaking fra et pasientsentrert perspektiv.