Hva er helseøkonomisk evaluering?

Helseøkonomisk evaluering er en metode for å sammenligne handlingsalternativer med tanke på både kostnader og konsekvenser (verdivurdering av helse). Helseøkonomisk evaluering omhandler både input og output, også kalt kostnader og konsekvenser av aktiviteter. For det andre handler det om valg: ressursknapphet og manglende evne til å produsere alle ønskede resultater:

A) Er denne helseprosedyren, tjenesten eller programmet verdt å gjøre sammenlignet med andre ting vi kan gjøre med de samme ressursene?

B) Er vi fornøyd med at helseressursene (for å gjøre prosedyren, tjenesten eller programmet tilgjengelig for de som kan ha nytte av det) bør brukes på denne måten i stedet for på en annen måte?

Det finnes ulike typer helseøkonomiske evalueringer, f.eks. en kostnadseffektivitetsanalyse, CEA (kostnad per vunnet leveår), kostnadsnytteanalyse, CUA (kostnad per oppnådd QALY (kvalitetsjustert leveår)) analyse og nytte-kostnadsanalyse, CBA (måling av kostnader og konsekvenser i monetære enheter) analyse. De mest brukte er kostnadseffektivitet (CEA) og kostnadsnytteanalyser (CUA).

Hvorfor er det viktig?

  • Systematisk analyse identifiserer tydelig de aktuelle alternativene.
  • Uten forsøk på måling kan usikkerheten rundt størrelsesordener være kritisk. Den reelle kostnaden for ethvert program eller intervensjon er ikke pengene i budsjettet, men snarere verdien av oppnåelige fordeler i et annet program som har gått glipp av ved å bruke de riktige ressursene til det første programmet. Det er denne "mulighetskostnaden" (opportunity cost) som helseøkonomisk evaluering estimerer og sammenligner med programfordelene.