Helseøkonomi i kliniske studier

Helseøkonomi er et bredt vitenskapelig felt og inneholder ulike typer metoder avhengig av det konkrete behovet. Det er en økende interesse for å samle inn data om bruk av medisinske tjenester og kostnadene og effektiviteten (helseeffekten) av kliniske studier. Dette kan omfatte kostnaden for et legemiddel, direkte personalkostnader, indirekte kostnader ved tap av produktivitet for et individ, QALYs (gode leveår), reduserte komplikasjoner, dødelighet, osv.

Eksempler på elementer av helseøkonomi som kan benyttes, inkluderer et estimat for overlevelse og behandlingseffekt av et nytt kreftlegemiddel, estimater av kostnader ved intervensjoner ved en avdeling på et sykehus (f.eks. mikrokostnader), simuleringsmodellering, eller andre typer analyser.

Helseøkonomisk evaluering brukes ofte til å evaluere intervensjoner som inneholder ulike medikamenter og måler effektivitet, men den brukes også i økende grad til å teste andre medisinske behandlinger, f.eks. kirurgiske inngrep eller atferdsmessige intervensjoner innenfor psykiatrien. Trinnene som er involvert i å inkludere en helseøkonomisk evaluering sammen med en randomisert kontrollert studie, inkluderer: kvantifisere kostnadene og effektiviteten av omsorgen, vurdere om og hvor mye gjennomsnittlig kostnad og effektivitet er forskjellig mellom behandlingsgruppene, sammenligne omfanget av forskjeller i kostnad og effektivitet, og vurdere "verdi for kostnad" av behandlingene, f.eks. ved å rapportere inkrementelle kostnadseffektivitetsforhold (ICERs) og identifisere populasjonen som resultatene gjelder for. For å kunne gjennomføre dette må det tas gode beslutninger om lengde på oppfølgingen, utvalgsstørrelse og datainnsamling.