Hva er helseøkonomi?

Helseøkonomi handler om hvordan samfunnet bruker knappe ressurser for å møte etterspørselen og behovet for helsetjenester.

Ressursene er begrenset (det er f.eks. et begrenset antall leger, sykehussenger, utstyr og tid tilgjengelig), men i motsetning til dette er etterspørselen etter helse- og helsetjenester uendelig. For å skape en balanse mellom begrensede ressurser og uendelige ønsker og behov, er valg nødvendig, og må kostnader og fordeler sammenlignes. Å forfølge én handling, f.eks. å innføre et screeningprogram, betyr at færre ressurser er tilgjengelige for å tilby andre tjenester. Derfor er det behov for å prioritere de tilgjengelige valgene.

Det antas ofte at helseøkonomi er kun, eller mest, opptatt av kostnader knyttet til en behandling eller et program, men dette er bare en del av feltet. Selv om kostnader er et viktig aspekt ved dette feltet, er måling av verdien av helse et av nøkkelelementene i helseøkonomisk evaluering i helsevesenet. Et viktig trekk ved helse er at den inkluderer elementer (f.eks. smerte, symptomer eller affekt) som en person opplever. En vanlig tilnærming til å beskrive et individs helse er å fremkalle selvrapportering på ulike helsedimensjoner ved å bruke standardiserte numeriske skåringssystemer (f.eks. SF-36, EQ-5D, osv.).