Reservasjon mot forskning

Som pasient har man anledning til å reservere seg mot forskning på eget biologisk materiale som er samlet inn i forbindelse med helsehjelp, som diagnostikk og behandling. Sykehuset har plikt til å gi informasjon og veiledning om dette.

Reservasjon forutsetter at man har fått informasjon om muligheten til å reservere seg. Som pasient har man anledning til å reservere seg, og forskningsansvarlig har plikt å følge opp dette. Se mer på Folkehelseinstituttets nettside Vil du reservere deg mot forskning?

De regionale etiske komiteer for forskningsetikk (REK) kan godkjenne forskning på biologisk materiale (prøver) som rutinemessig tas i helsetjenesten uten at pasienten blir bedt om å samtykke. Det gjelder studier der man mener at forskningen er av vesentlig interesse for samfunnet og at hensynet til deltakernes velferd og integritet er ivaretatt.

For pasient: Vil du reservere deg?

Man kan samtykke til deltakelse i forskningsprosjekter, enten ved at det tas ekstra prøver eller at man bruker prøver tatt i behandling og diagnostikk. Man har likevel alltid mulighet til å trekke tilbake samtykke og deltakelse hvis man ønsker det. Diagnostisk materiale kan etter godkjenning brukes til forskning uten samtykke, men man har også rett til å reservere seg mot slik forskning. På nettsiden Register for biologisk forskningsreservasjon finnes mer informasjon og nedlastbart papirskjema for reservasjon.

For forskere

Prosjektleder har et selvstendig ansvar for å påse at bruk av biologisk materiale i forskning er i samsvar med samtykke og reservasjon. Det betyr ansvar for at biologisk materiale ikke tas i bruk i forskningsprosjekter før det er kontrollert at ingen av deltakerne er registrert i registeret for Biologisk forskningsreservasjon.

Så lenge personen er oppført i register for Biologisk forskningsreservasjon, kan det biologiske materialet ikke brukes i forskning, uten at pasienten samtykker. Reservasjonen kan gjøres på et hvilket som helst tidspunkt.

Forskere er pålagt å fjerne alle som har reservert seg, fra utvalget de skal forske på. Se mer informasjon og hvordan dette gjøres på nettsiden til FHI og Forskeres ansvar vedrørende biologisk forskningsreservasjon.