Drift av forskningsbiobanken

Sikkerhet

Biologisk materiale, samlet inn over flere år er uerstattelig og utgjør et viktig fundament for mange forskningsgrupper. Derfor er det viktig å tenke på sikkerhet når man skal kjøpe en fryser. Velg en robust fryser som er egnet for formålet. Fryseren bør vise temperatur på display og varsle med lyd og informasjon ved avvik. Fryseren bør ha et batteri som sikrer strøm til display og alarmsystemer ved strømbortfall. Det billigste alternativet er ikke alltid det beste når forskningsgullet skal lagres.

Det kan også være fornuftig å velge en fryser som har mulighet for å gi alarmsignal til et eksisterende driftsovervåkingsanlegg. Om dette ikke finnes i lokalet der fryseren skal plasseres, kan det være fornuftig å anskaffe dette lokalt. Dette vil sørge for at adekvat personell varsles ved avvik og at tiltak kan iverksette før materialet går tapt. I henhold til beste praksis bør man ha tomme, operative reservefrysere tilgjengelig i tilfelle fryserhavari. 

Frysere avgir mye varme og det er derfor fornuftig å plassere frysere i et rom med kjøling. Det anbefales at romtemperaturen i lagringslokalet ikke overstiger 22 °C. Frysere bør heller ikke plasseres i direkte solskinn eller i nærheten av andre varmekilder. Dette for å forhindre varmgang og fryserhavari.

Enkelte leverandører tilbyr serviceavtaler ved kjøp av frysere, det kan vurderes for å unngå driftsstans.