Klikk her for å gå til Forskningsstøttes nye nettsider!

Hva slags register trenger jeg?

Planleggingsfasen

Planleggingsfasen er den desidert viktigste fasen for et register, hvor man bør gjøre et grundig arbeid. Hva slags register ønsker jeg å etablere, og hva er formålet?

God planlegging gir erfaringsmessig betydelig bedre registerdata og større handlingsrom for bruk av data som samles inn. Det er derfor viktig å ha tenkt godt igjennom om formålet med registeret kun er forskning, om det kun er kvalitetssikring av egen klinisk behandling, eller om det er en kombinasjon av disse to formålene.

Forskningsstudier/Forskningsprosjekt

I forbindelse med innsamling av data til et prosjektspesifikt forskningsstudie så vil data midlertidig være lagret i en godkjent IT løsning (registerløsning). Et slikt "register" vil være av begrenset varighet, og vil være kilden til å besvare spesifikke forskningsspørsmål som er angitt i en forskningsprotokoll. Et typisk eksempel på denne typer studier/registre er helseforskningsstudier.  Hovedregelen ved forskning er at det skal foreligge et samtykke fra den inkluderte. Etter at prosjektet har analysert og publisert forskningsresultatet i tråd med angitte formål i protokollen, er prosjektet å anse som avsluttet. Data vil på et tidspunkt etter prosjektslutt anonymiseres eller slettes.

Kvalitetsregister

Data som inngår i et kvalitetsregister samles inn som en del av behandlingsforløpet til en pasient, der data hentes fra de offisielle pasientbehandlingssystemene (f.eks. i journal). Dataene brukes til å analysere og måle kvaliteten i pasientbehandlingen som utføres, og er en viktig indikator på kvalitet i helsehjelpen. De kliniske journalsystemene er dårlig egnet til å lage rapporter og utføre statistiske analyser, derfor overføres data i en egen registerløsning (database). Data må være strukturert på en god måte slik at man lettere kan kvantifisere disse i en rapport eller i en statistisk analyse. Kvalitetsregistre har ofte svært lang varighet og datainnsamlingen foregår over mange år. Dette begrunnes med at hovedformålet er å fange opp endring i behandlingskvalitet over tid.  Hjemmelsgrunnlaget for et lokalt kvalitetsregister vil være § 6 i pasientjournalloven og § 26 i helsepersonelloven, eller i forskrift for medisinske kvalitetsregistre. Kontakt Personvernombudet for mer informasjon rundt formalia.

Langvarige forskningsregistre med "bredt" formål/samtykke (tematisk register)

Et langvarig forskningsregister, med såkalt bredt samtykke, er et register hvor man samler inn data som i fremtiden skal benyttes til forskning. Skal det etableres forskningsstudier, hvor det benyttes data fra et langvarig forskningsregister, må det foreligge et selvstendig prosjektspesifikt behandlingsgrunnlag. Ved OUS skaffes det ved å melde studien på vanlig måte gjennom elektronisk meldeskjema. Ved andre foretak finnes egne rutiner. Studier som faller inn under helseforskningsloven må i tillegg være godkjent av REK.

Nasjonale medisinske kvalitetsregistre

Nasjonalt servicemiljø for medisinske kvalitetsregistre region Sør-Øst tilbyr bistand for opprettelse og drift av medisinske kvalitetsregistre med tilhørighet i regionen. Det finnes i dag over 50 nasjonale medisinske kvalitetsregistre som samler inn data fra alle HF i Norge. Det foreligger særskilte føringer og support knyttet til disse nasjonale registrene.

For mer informasjon se http://www.kvalitetsregistre.no/

Hos Helse Sør-Øst RHF er ansvaret for det nasjonale servicemiljøet tillagt Avdeling  biobank- og registerstøtte, Oslo sykehusservice, Oslo universitetssykehus (OUS).

For søknad om data fra de nasjonale registrene brukes www.helsedata.no.

Spørsmål knyttet til drift av nasjonale medisinske kvalitetsregistre i Helse-Sør-Øst rettes til Fagsenter-kvalitetsregistre@OUS-hf.no