Langvarige forskningsregistre med "bredt" formål/samtykke (tematisk register)
Et langvarig forskningsregister, med såkalt bredt samtykke, er et register hvor man samler inn data som i fremtiden skal benyttes til forskning. Skal det etableres forskningsstudier, hvor det benyttes data fra et langvarig forskningsregister, må det foreligge et selvstendig prosjektspesifikt behandlingsgrunnlag. Ved OUS skaffes det ved å melde studien på vanlig måte gjennom elektronisk meldeskjema. Ved andre foretak finnes egne rutiner. Studier som faller inn under helseforskningsloven må i tillegg være godkjent av REK.
Et bredt samtykke angir at pasienten har samtykket til at data kan samles inn og benyttes til forskning innen nærmere bestemte, bredt definerte forskningsformål, og gjenbruk av data som samles inn er helt sentralt.
Et bredt samtykke innen for eksempel kategorien kreft vil angi at data som samles inn i registeret kan brukes til forskning innen kreftområdet. Et slikt samtykke gir stort handlingsrom for senere forskningsbruk. I kontrast vil et spesifikt samtykke gi et mer begrenset handlingsrom innenfor et spesifisert forskningsprosjekt, samt at gjenbruk av data kan være vanskeligere. Det kan kun samles inn data fra pasienter som har samtykket til selve prosjektet, og en forskningsdeltaker kan når som helst trekke sitt samtykke, samt be om at data som er samlet inn slettes fra databasen. For mer om samtykkeutforming og bruk, se Samtykkemaler. For digital innhenting og/eller lagring, se samtykker og kodelister.
Et langvarig forskningsregister med bredt samtykke kan inneholde forskningsdata som har sitt opphav fra ulike kliniske IT systemer – eksempelvis fra journal. Et slikt register kan også inneholde øvrig data som er viktige for å besvare et eller flere bestemte forskningsspørsmål. All bruk av data til forskningsformål vil forutsette et selvstendig vedtak/behandlingsgrunnlag (jf. første avsnitt).