Om å velge registerløsning (IT-løsning)

Ved OUS må OUS-forankrede forskningsstudier, kvalitetsregistre og langvarige forskningsregistre med bredt samtykke benytte seg av OUS-godkjente registerløsninger. Bruken forutsetter at kodelisten (kobling mellom studiespesifikt id-nummer og fødselsnummer/navn/adresse) er lagret i Medinsight kodelisteregister. For registre/studier i Medinsight så er kodelisten integrert i registrene. 

Valg av registerløsning vil primært avhenge av om registeret skal samle inn data lokalt ved et foretak, eller om man har behov for å samle inn data fra flere foretak. Sistnevnte løsning krever primært en internettbasert registerløsning, eller en såkalt eCRF-løsning. Dette brukes typisk for multisenterstudier og for virksomhetsovergripende langvarige kvalitets- eller forskningsregistre.

Kostnadsnivået varierer mellom de ulike løsningene. Noen løsninger er gratis i bruk, andre har til dels høyt kostnadsnivå. Forskjellen i pris avhenger av om forsker/kliniker selv designer sitt register, eller om denne tjenesten kjøpes av en spesialist.

Medinsight, Viedoc, og MRS er kjøpeløsninger hvor spesialister lager registrene på vegne av kunden. Øvrige løsninger er rimeligere «gjør det selv»-løsninger. Noen registerløsninger egner seg best for mindre komplekse prosjekter/registre, mens andre løsninger er designet for bruk til høyt komplekse registre med behov for spesialtilpasninger, se Valg av register.

For enkelte typer registre gjelder særskilte rutiner:

  • Skal du etablere et nasjonalt medisinsk kvalitetsregister så kontakt det nasjonale servicemiljøet i HSØ. På den nasjonale hjemmesiden finnes det en hel del viktig informasjon. Valg av IKT løsninger er låst til nasjonale løsninger.
  • Skal du gjennomføre en legemiddelstudie så ta kontakt med Clinical Trials Unit

Råd og veiledning i forbindelse med forskningsregistre ligger inn under det regionale forskerstøtteansvaret som OUS har, slik at man ikke trenger være tilknyttet OUS for å benytte disse tjenestene. Ta kontakt med Avdeling biobank- og registerstøtte.