Oppbevaring av samtykker i Medinsight

Lagre samtykker trygt, digitalt og søkbart

Knytt samtykker til andre registre i Medinsight

Samle papir og digitale samtykker i samme løsning

Gjør søk på tvers av samtykkeversjoner avgitt over tid

Knytt ulike delprosjekt til overordnede samtykker på en enkel måte

 

Felles samtykkeløsning er en tjeneste i programvaren Medinsight hvor du kan opprette egne samtykkeregistre. Samtykkeregistrene benyttes til å oppbevare samtykkestatus som er hentet inn på papir (innskannet) og/eller digitalt via UiO sin samtykkeløsning i Nettskjema/TSD eller helsenorge.no.

Ved å samle søkbar (strukturert) informasjon som kode-/koblingsliste, samtykkeversjon, samtykkedato og hva det er samtykket til, er det enkelt å få oversikt over populasjonen, uavhengig av om samtykket ble avgitt på papir eller på nett. Samtykker samlet inn via TSD kan overføres automatisk eller manuelt til samtykkeløsningen i Medinsight

Tilgang

 - Basistilgang gir en person tilgang til felles samtykkeløsning, men ingen spesifikke samtykkeregistre.
Dette får du ved å åpne programmet Medinsight, og klikke på "Felles samtykkeløsning" som ligger i høyre kolonne. Jobber du utenfor OUS HF må du første be om tilgang til programmet Medinsight via Min Sykehuspartner.

 - Tilgang til konkrete samtykkeregistre
Dette får du ved å enten selv opprette et samtykkeregister (se "inngå avtale"), eller bli lagt til i et eksisterende samtykkeregister av en registereier eller administrator. Du kan da selv få rollen «administrator».

Inngå avtale

OUS HF: For å bli registereier fyller du ut denne bruksavtalen og sender den som vedlegg til Seksjon for registerstøtte. Andre HF som har Medinsight: Ta kontakt med lokal Forskningsstøtte. 

Du finner brukerveiledning for felles samtykkeløsning her.

Ett samtykkeregister per behandlingsgrunnlag

Det må opprettes et unikt samtykkeregister for hvert enkelt forskningsprosjekt, langvarig forskningsregister, eller kvalitetsregister med samtykke. Dette for å forhindre sammenblanding på tvers av hjemmelsgrunnlag.

Ulike samtykkeskriv kan legges i det samme registeret forutsatt at overordnet godkjenning er lik. Eksempler på samtykker i samme register kan være ulike versjoner (oppdaterte versjoner), ulike innhentingsmetoder (TSD/nettskjema vs. papir) og egne samtykker til personer over XX eller under XX år i det samme prosjektet.

Digitale samtykker overføres fra TSD

Forutsatt at du har benyttet TSD sin samtykkemal markert med Medinsight, kan samtykker overflyttes til Felles samtykkeløsning. 

Du kan bestille løpende automatisk overflytting av samtykker fra ditt TSD-prosjekt til Felles samtykkeløsning i Medinsight. Dette er en avansert tjeneste som krever en del teknisk vedlikehold, og har derfor løpende kostnad. 

Du kan etter en enkel konfigurasjon manuelt importere samtykkefiler du samler inn i TSD til Medinsight.

Du bestiller manuell og/eller automatisk konfigurasjon ved å kontakte Seksjon for registerstøtte

Samtykker på HelseNorge

Hvis du har etablert et samtykkeprosjekt hos HelseNorge (via NorskHelseNett) kan vi sette opp kommunikasjon mot dette prosjektet. Du må selv etablere prosjektet hos Helsenorge slik at vi kan etablere kontakt. 

Priser (OUS HF)

Det er ikke satt av sentrale midler til drift av samtykkeløsning eller integrasjoner. Per i dag finansieres derfor felles samtykkeløsning i sin helhet av brukerne. Prisene reflekterer ressursbehov (driftstimer) for å kunne opprettholde og videreutvikle en solid løsning teknisk og administrativt.

  • Samtykkeregister for brede samtykker: 4 driftstimer per år
  • Samtykkeregister for øvrige samtykker: 4 driftstimer for 4 års bruk
  • Langtidslagring (ferdigstilt prosjekt): Gratis
  • Etablere importfunksjon for TSD-filer til ditt samtykkeprosjekt: 2 driftstimer per Nettskjema-ID.
    Avanserte samtykkeprosjekt kan gi høyere timebruk
  • Automatisk import av samtykker fra TSD-løsningen: 2 driftstimer per Nettskjema-ID per år.

Timeprisen justeres normalt årlig i tråd med rammevilkår. Fra 2024 er timeprisen 1.050,-

Kompatible skannere for papirsamtykker

Kun lokale skannere (direkte koblet til PC) kan benyttes i løsningen, nettverksskannere mellomlagrer
personinformasjon usikkert – ofte i Outlook - og skal unngås.


Separate samtykkedatabaser

For spesielt store samtykkeprosjekt er det mulig å få etablert en helt adskilt samtykkedatabase. 

Prisen for å etablere dette er på 35 utviklingstimer pluss eventuell importløsning for fil fra TSD og integrasjon mot andre Medinsight-databaser. Ta kontakt med Seksjon for Registerstøtte på registertilgang@ous-hf.no for mer informasjon.