Rovtidsskrifter

Forskere ved OUS skal sjekke at tidsskriftet man ønsker å publisere i er en seriøs, godkjent publiseringskanal slik at man unngår såkalte rovtidsskrifter («predatory journals»). Dette er useriøse tidsskrifter som utnytter Open Access (OA)-publisering til å svindle til seg artikkelavgifter fra forskere.

Universitetet i Oslo (UiO) har satt sammen en oversikt over kjennetegn på rovtidsskrifter, med forslag til hvordan man kan unngå å bli lurt: Rovtidsskrifter. Andre måter å unngå rovtidsskrifter er å sjekke om tidsskriftet man ønsker å publisere i er registrert i kanalregisteret til Database for statistikk om høgre utdanning (DBH) hos Norsk senter for forskningsdata (NSD). Dersom man ikke finner en bestemt publiseringskanal i registeret til DBH kan man fremme et forslag til NSD om å legge den inn. I tillegg kan man sjekke i Directory of Open Access Journals (DOAJ) om tidsskriftet er et registrert OA-tidsskrift.

Det er viktig å være klar over at publikasjoner i publiseringskanaler som ikke er godkjent via kanalregisteret, ikke gir vitenskapelig meritt eller publikasjonspoeng for institusjonen, og ikke kommer med på offisielle publikasjonslister. Ph.d.-kandidater vil av UiO normalt ikke få godkjent artikler i doktorgraden, dersom disse er publisert i ikke godkjente publiseringskanaler.